Organized Play WH:Invasion - Bard Centrum Gier

Wszelkie informacje o nadchodzących turniejach

Moderator: Jaszczur

Organized Play WH:Invasion - Bard Centrum Gier

Postprzez JakubLotharSzygulski » Śr paź 14, 2009 6:02 pm

Witam serdecznie!

Mam przyjemność poinformować Was, Graczy, iż Bard Centrum Gier z racji dużego zainteresowania grą rozpocznie tzw. Organized Play dla tytułu Warhammer: Invasion.
Jako że, jest to gra LCG a nie TCG czy CCG będziemy musieli od zera tworzyć całą strukturę turniejową. Z racji tego, że jest to organizowane przedewszystkim dla Graczy to także od Was będzie zależeć w jakim kierunku OP będzie się rozwijać.
Dlatego jeśli chcecie przyczynić się do tworzenia zasad, propozycji turniejowych zapraszam do pisania na mój adres mailowy, który zamieszcze na końcu posta.
Niewątpie, że znajdzie się kilka osób które od lat mocno "siedzą" w środowisku OP różnych gier (tak jak i ja) i razem będziemy mogli stworzyć coś z czego wszyscy będą dumni.
Głównych tematów jest kilka, przedewszystkim jakie formaty turniejów najbardziej będą odpowiadały graczom - constructed, limited sealed czy limited draft.
W jakich rodzajach turniejów chcielibyście uczestniczyc (lokalne, prerelease, prestiżowe - oczywistym są Mistrzostwa Polski i kolejny ważny temat: czy MP mają być dla graczy, którzy zdobyli zaproszenia czy też otwarte dla wszystkich graczy).
Jakie nagrody chcielibyście wygrywać na turniejach różnej rangi - lokalnej, krajowej (jak np. karty promocyjne, koszulki (tshirty ;P) czy tez inne).
Wszystkie Wasze pomysły zostaną na pewno przeczytane, przemyślane i przez to mogą wpłynąć w jaki sposób Bard zorganizuje turnieje.

Wszelkie Wasze pomysły proszę ślijcie na adres mailowy jszygulski.bard[at]gmail.com

Pozdrawiam serdecznie
Jakub Lothar Szygulski
Organized Play Manager
Bard Centrum Gier
JakubLotharSzygulski

Re: Organized Play WH:Invasion - Bard Centrum Gier

Postprzez Dzej » Śr paź 14, 2009 10:16 pm

Na daną chwilę nie widzę możliwości przeprowadzenia podanych przez ciebie formatów.Jak sobie je wyobrażasz? (constructed, limited sealed ,limited draft.) Gracze nie mają jak odpowiedzieć bo nawet nie wiedzą jak ma wyglądać format w WH:I stosowany w MTG

Na daną chwilę widzę 2 możliwości:
Granie z "limitem" Np x1 core set, I dowolna liczba core setow. Brzmi śmiesznie ale tak jest
Draft. Tylko tutaj trzeba specjalne zasady!(jestem w trakcie ich opracowywania)A pamiętajmy że z założenia jest 2 osobowy. Pojawia się też pytanie z czego draftować! ?Na daną chwilę jestem sceptyczny do tego formatu w postaci turniejowej.Kupowanie/tachanie ze sobą core seta na każdy taki draft było by przymusowe ,bo nie wyobrażam sobie draftowania z samego battlepacka.A z drugiej strony ile razy można grać kartami z core seta + battle pack.Potrzeba konstruktywnej dyskusji 8-)

Kwestia prereleasów. Znowu się powtórzę. To nie MTG tutaj nowa mała partia kart jest wydawana co miesiąc. Nie widzę możliwości czegoś takiego. Jeśli coś macie na myśli to zwracam honor i słucham waszych pomysłów.

Lokalne turnieje są oczywiste.Pozostaje kwestia na jakich zasadach(licze na oficjalne FFG). Mistrzostwa Polski to temat do omawiania w dalekiej przyszłości.Twoje propozycje opierasz na OP MTG.A ja osobiście nie widzę przełożenia na WH:I gdyż system LCG z założenia jest bardziej casualowy i stawia na lokalne eventy ( taką politykę przynajmniej prowadzi FFG).Jeżeli będzie naprawdę dobrze zorganizowana scena WH:I w Polsce + dużo ludzi grających można zacząć mówić o jakichkolwiek turniejach o randze większej niż lokalna z kwalifikacjami.

Myślę że, idea zorganizowania mistrzostw polski c na pierwszą rocznicę wydania WH:I była by szczytna :) [taka tam drobna sugestia]

Odnośnie nagród to myślę że macie mały wpływ na nie (obym się mylił) FFG ma zupełnie inną politykę nagród w LCG. Sklepy moga nabywać tzw kity turniejowe ( czy jakoś tak) w skład których wchodzą plakaty , jakieś żetoniki powiązane z konkretną frakcją itp. Generalnie duperele a nie promówki itp Generalnie idea LCG wyklucza promówki. Koszulki to nie wiem skąd weźmiecie, chyba że , FFG przysyla wam jako dystrybutorowi.

Na daną chwilę tyle. Nie trakruj tego postu jako próby jakiegoś ataku. Chce żeby pewne kwestie były jasne.Liczymy na was jako że Bard jest jedynym dystrybutorem FFG na Polskę.

Dzej.
Dzej

Postprzez Bubi » Śr paź 14, 2009 10:33 pm

Nie traktowałbym tez tej gry jako totalnie casualowej. To, że część osób opiera się na 1 Coresecie dla grania funowego nie znaczy, że nie ma osób, które mają ochotę pograć na wyższym poziomie współzawodnictwa.
Każdy lubi zagrać dobry turniej, regionalne kwalifikacje do MP czy wreszcie same Mistrzostwa.

Nagrody rzeczywiście zależeć będą od samego organizatora.

Co do zasad turniejowych to już opisywałem opcję użycia systemu szwajcarskiego w dziale z zasadami.
Bubi

Postprzez Dzej » Śr paź 14, 2009 10:37 pm

Bubi napisał(a):Nie traktowałbym tez tej gry jako totalnie casualowej. To, że część osób opiera się na 1 Coresecie dla grania funowego nie znaczy, że nie ma osób, które mają ochotę pograć na wyższym poziomie współzawodnictwa.
Każdy lubi zagrać dobry turniej, regionalne kwalifikacje do MP czy wreszcie same Mistrzostwa.

Oby się udało to co piszesz.Do tego potrzeba zmiany polityki FFG, może już to robią.W końcu WH to bardzo popularny i chwytny temat na karcianke. Z chęcią ujrzałbym kwalifikacje międzynarodowe na terenie Polski :)
Dzej

Postprzez Yabo » Cz paź 15, 2009 7:43 am

nie bardzo kumam idee dyskusji na zasadzie "nie mozemy zrobic bo tak nie wypada/bo producent nie wspiera/bo w innych karciankach nie ma". no i co z tego ja sie pytam? :twisted: bard wystapil z propozycja organizacji turniejow i sceny od strony organizacyjnej w wiekszej skali (mistrzostwa lokalne i polski, nagrody and so on) wiec trzeba to docenic, zglebic, wykorzystac i przerobic pod siebie :twisted: :lol: ad rem. najlepszy mozliwy format do constructed. co z tego ze ktos ma jeden core set do dyspozycji, a inny ma 3 core sety? prawo dzungli obowiazuje. pamietam jak zaczynalem grac w wc... ludziska mieli decki na kartach o ktorych na dany moment moglem pomarzyc, a ja gralem demo deckiem + jakis plew na szybko zebrany. dalo sie? dalo. co z tego, ze wklepy dostalem. nabralem doswiadczenia, ogralem sie i potem bylo juz lepiej :) do deckow stosujemy wszystkie zasady z instrukcji i jakos sie bedzie krecic. kto bedzie chcial pograc na wyzszym poziomie kupi wiecej cs czy bp i pogra, komu wystarczy casual bedzie jechal na bazie i tez bedzie dobrze. i dla takich i dla takich znajdzie sie przeciwnik.

co do punktacji to jestem za opcja - jedna bitwa (duzy punkt) + male punkty (pozostale "niezadane" obrazenia na wszystkie strefy stolicy). system gry do dwoch zwyciestw jest ok, ale moze sie nie sprawdzic w tej grze. niektore potyczki - szczegolnie dwoch defensywnych deckow - moga potrwac. granie pod presja czasu nie nalezy do przyjemnych. a majac na jedna bitwe ok 40 - 45 min ma sie chwile na pomyslunek, a i mozna cos w trakcje przegryzc/wypic :lol:

co do nagrod... poki co z tego co wiem, nie ma zadnych setow z nagrodami vel limitowane karty itp. bard moze jako nagrode zaproponowac jakas znizke na swoj asortyment dla 3 pierwszych miejsc stosuja gradajce np 10 - 7 -5 czy cos. kwestia dogadania. ew battlepack z nowego dodatku.

czekam z niecierpiwoscia na "organized play" :) nie jestem fanatykiem, nie bede zyl wh:i jak kiedys wc, ale milo bedzie zgrac w turnieju z najlepszymi, majac na celu oficjalne totalne zwyciestwo i wdeptanie wroga w glebe :twisted:

gretz!
Yabo

Postprzez cahir » Cz paź 15, 2009 7:57 am

Ja tam bardzo się cieszę, że BARD się za to weźmie na poważnie :) choćby sprowadzanie servitor kitów z FFg to już duża pomoc, promówki byłyby świetne, ale tak jak pisze Dzej, na razie chyba nierealne. Natomiast koszulki i inne fanty w temacie( pudełko na karty by się przydało) to już na pewno FFg nie zawiedzie bo się w tym lubują.
Format gry jak ustalicie, ale nie draft na Starszych Bogów :!: 1 core set + batlle packi brzmi ok, ale pełna dowolność w konstruowaniu decków jeszcze lepiej.
cztery eliminacje do MP w miastach " bardowskich" i top 8 wyłonione, albo ileś tam, a potem eliminacje i finał w jakiś weekend za rok, tak chyba było przy warcry :?: można byłoby zacząć już na wiosnę przyszłego roku, bylibyśmy po core secie, companion secie i 6 batlle packach z pierwszego cyklu.
Ogólnie cieszę się, że będzie się działo :lol:
"Tsathoggua!" he laughed. "Nog-Soth! Ktulu! You like those funny words,do you?"
cahir

Postprzez Dzej » Cz paź 15, 2009 9:05 am

Podziwiam wasz entuzjazm.Jeśli wszystko wypali co bard naobiecywał to będę miło zaskoczony.

Powodzenia :)
Dzej

Postprzez Dzej » Pt paź 30, 2009 9:34 pm

Dzej

Postprzez Gourry » So paź 31, 2009 8:10 pm

Dobra przeczytałem to i troche nie rozumiem. Do sklepów trafią okrojone wersje gier z fabularnymi bataliami??? Piny rozumiem ale kupując to w sklepie dostajemy pina więc płacąc już dostajemy sie na te specjalne eventy troche bezsens;p Nie kminie tego pomysły FFG :?:
Gourry

Postprzez cahir » Pn lis 02, 2009 8:14 am

Obrazek
The forces of Order and Destruction rise against each other in deadly combat, marshaling soldiers and siege engines, creatures and cultists, in order to claim total domination of the Old World. Now you must choose a side and help to bring a new champion into the fray. Will it be a lord of Order and light, or a master of Destruction?

Obrazek
Obrazek
The first Warhammer: Invasion storyline league kit features:
• A storyline campaign packet with a guide to starting and running a league at your store, as well as information on the current storyline and voting forms (see below).
• 1 24" x 14" playmat
• 1 Warhammer: Invasion binder
• 2 league pins

Dobra przeczytałem to i troche nie rozumiem. Do sklepów trafią okrojone wersje gier z fabularnymi bataliami??? Piny rozumiem ale kupując to w sklepie dostajemy pina więc płacąc już dostajemy sie na te specjalne eventy troche bezsens;p Nie kminie tego pomysły FFG :?:

Nie sądze, żeby to było " do kupienia" w sklepie. to będzie jeden kit ( nomen- omen :lol: ) na miesiąc dla organizatorów turnieji, które mają się odbywać oficjalnie raz w tygodniu. Ciekawi mnie natomiast czy to tylko sklepy mogą zamawiać czy indywidualni.
No i co się stało z tą szczytną inicjatywą BARDA :?: , o której mowa powyżej :?:
"Tsathoggua!" he laughed. "Nog-Soth! Ktulu! You like those funny words,do you?"
cahir

Powrót do Turnieje - Warhammer:Invasion