Questowanie

Zasady, ich zmiany, interpretacje i uściślenia.

Moderator: Dzej

Questowanie

Postprzez AvantaR » Pt paź 02, 2009 10:08 am

Pytanie mam.

Wczoraj grajac z dziewczyna, wystawila ona jednostke do strefy Quest. A po kilku kolejkach wystawila tam Questa. Czy ta jednostka w strefie Quest moze z automatu zaczac robic questa czy trzeba jakas za to zaplacic, czy nie moze w ogole i trzeba wystawic z reki nowa jednostke specjalnie na questa?

Pytanie drugie - co sie dzieje z tokenami na quescie gdy ten sie konczy? Jesli trzeba poswiecic jednostke z questa to oczywiste - spadaja. Sa jednak questy, ktore nie wymagaja poswiecenia jednostki, czy wtedy tokeny zasobow zostaja na quescie?

Pzdr
AvantaR

Re: Questowanie

Postprzez cahir » Pt paź 02, 2009 10:28 am

AvantaR napisał(a):Pytanie mam.

Wczoraj grajac z dziewczyna, wystawila ona jednostke do strefy Quest. A po kilku kolejkach wystawila tam Questa. Czy ta jednostka w strefie Quest moze z automatu zaczac robic questa czy trzeba jakas za to zaplacic, czy nie moze w ogole i trzeba wystawic z reki nowa jednostke specjalnie na questa?

Pytanie drugie - co sie dzieje z tokenami na quescie gdy ten sie konczy? Jesli trzeba poswiecic jednostke z questa to oczywiste - spadaja. Sa jednak questy, ktore nie wymagaja poswiecenia jednostki, czy wtedy tokeny zasobow zostaja na quescie?

Pzdr

Ad 1. Z zasad wynika, że kwestować mogą jednostki zagrywane bezpośrednio z ręki ( sending a unit on a quest str. 11 rulebooka)

Ad 2. Tak, zostają na queście, też już oto pytałem. vide: quest do Imperium.
"Tsathoggua!" he laughed. "Nog-Soth! Ktulu! You like those funny words,do you?"
cahir

Postprzez AvantaR » Pt paź 02, 2009 10:35 am

cahir napisał(a):Ad 1. Z zasad wynika, że kwestować mogą jednostki zagrywane bezpośrednio z ręki ( sending a unit on a quest str. 11 rulebooka)

Ad 2. Tak, zostają na queście, też już oto pytałem. vide: quest do Imperium.

To troche dupiata sprawa z tym zagrywaniem jednostek tylko z reki.

Swoja droga, rozumiem, ze jednostki questujace sa normalnie liczone do dociagu kart? (w sensie ich power)
AvantaR

Postprzez Łosiek » Pt paź 02, 2009 10:49 am

AvantaR napisał(a):Swoja droga, rozumiem, ze jednostki questujace sa normalnie liczone do dociagu kart? (w sensie ich power)

Tak. Mogą nawet bronić swojej strefy.
Łosiek

Postprzez Fruczak Gołąbek » Pt paź 02, 2009 7:03 pm

Sorry że ponawiam pytanie ale dalej nie rozumiem :oops:
1. Jeśli zgromadzę 3 "baryłki" na quescie to czy po wykorzystaniu danego questa te "baryłki" znikają? Bo jeśli nie to mogę co turę korzystać z tego questa? :?
2. Jeśli jednostka z questu ma być poświęcona to czy quest zostaje na miejscu i mogę na niego wysłać inną jednostkę?
Fruczak Gołąbek

Postprzez endrju » Pt paź 02, 2009 7:18 pm

Fruczak Gołąbek napisał(a):Sorry że ponawiam pytanie ale dalej nie rozumiem :oops:
1. Jeśli zgromadzę 3 "baryłki" na quescie to czy po wykorzystaniu danego questa te "baryłki" znikają? Bo jeśli nie to mogę co turę korzystać z tego questa? :?

Baryłki spadają tylko wtedy, gdy jednostka zejdzie z questa (z dowolnego powodu). A, jak wiesz, nie wszystkie questy wymagają poświęcenia jednostek.

2. Jeśli jednostka z questu ma być poświęcona to czy quest zostaje na miejscu i mogę na niego wysłać inną jednostkę?

Tak.
endrju

Postprzez Fruczak Gołąbek » Pt paź 02, 2009 7:34 pm

Wielkie dzięki.

Mam jeszcze jedno pytanie.
Jeśli mam na danym quescie np. 2 jednostki, to za każdą jednostkę, co turę kładę 2 "baryłki". Zakładając że jest to taki quest gdzie "baryłki" nie są tracone to po np. 5 turach będę miał na tym quescie 10 "baryłek". I teraz wątpliwość: skoro do wykonania tego questu potrzeba 3 "baryłek" a mam już 10 to czy muszę co turę kłaść te baryłki? Miałem przypadek że tak je kładąc brakowało ich na początku tury w fazie królestwa.

Trochę namieszałem ale mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi :)
Fruczak Gołąbek

Postprzez endrju » Pt paź 02, 2009 7:42 pm

Instrukcja do WH:I napisał(a):Only one unit can be questing on any given quest
card at any time

Gdyby jednak tak się zdarzyło, że nie możesz dobrać "oficjalnych" counterów z beczkami - to możesz użyć innych, w zasadach nie ma górnego limitu tokenów...
endrju

Postprzez Inermis » Cz paź 08, 2009 8:40 am

Pytanie: Co się dzieje z tokenami na queście gdy jednostka schodzi z questu ale nie opuszcza gry?

Przykład: Karta empire - "Move unit from one zone to another of the same player" czy jakoś tak.

W ten sposób można przenieść questującą jednostkę. Jakkolwiek w instrukcji jest napisane "when questing unit leaves play" - aktualnie sytuacja kiedy to zachodzi "leaves play" to: efekt destroy, efekt sacrafice, powrót na rękę.

Przeniesienie do innej zony nie nie jest "leaves play" to na pewno, bo nie triggerujemy innych umiejętności.

Jeśli ktoś może zapytać na forum FFG to by było fajnie :)
Inermis

Postprzez Bubi » Cz paź 08, 2009 9:04 am

Na forum FFG nie odpowiadają mi już na kolejne z pytań, więc może moje pytania są za trudne dla nich :P
Napisze za jakiś czas do Nate set z pytaniami.

Ja by powiedział że: Jednostka zgodnie z zasadami uważana jest za questującą puki pozostaje na queście i do tego czasu może akumulować tokeny na queście. Potem może się ruszyć z questa i nie będzie już questująca, czyli tokeny nie będą narastać ale tokeny nie spadną puki ona nie opuści gry.
Bubi

Następna strona

Powrót do Zasady